De creatieve bloemist van Noord Holland Noord

Over bloemen

Bloemen geven de ruimte waar we leven of werken stijl en uitstraling. Vaak is eenvoud het geheim voor een stijlvolle creatie. De kunst van het weglaten zorgt ervoor dat de bloem tot zijn recht komt en alle eer krijgt die hem toebehoort. In over bloemen leest u meer over onze passie voor bloemen en publiceren we regelmatig nieuwe artikelen.
Tulpen
 
De tulp komt van oorsprong uit Kazachstan en komt via Turkije rond 1593 in Nederland terecht. In eerste instantie was de tulp alleen voor de rijken weggelegd en moesten er flinke bedragen worden betaald voor een tulpenbol. De tulp staat symbool voor leven en vruchtbaarheid. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is zo afkomstig van het Perzische woord tulipan wat tulband betekend.
 
Gladiolen
Via Gladiola gaat terug naar de uitdrukking 'Dood of de gladiolen'. Deze uitdrukking kent een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De gladiool wordt ook wel zwaardlelie genoemd omdat de bladen van de gladiool de vorm hebben van een zwaard: (scherp en spits toelopend). Een Romeins zwaard heet gladius, een kleiner zwaard gladiolus. 
 
Een gladiator was een zwaardvechters die in de Romeinse tijd in de arena op leven en dood streden om het publiek te vermaken. In zo'n gevecht liet de verliezer het leven, de winnaar werd bedolven onder gladiolen. Zo is het krijgen van gladiolen een symbool geworden voor kracht en overwinning.  
 
Zonnebloemen
De zonnebloem van Vincent van Gogh, velden vol
met zonnebloemen in Frankrijk, Italië en Griekenland en Turkije. De zonnebloem heeft iets, wat ons aanspreekt. Naast de imposant grote bloem zijn dat ongetwijfeld de hoge stengels, waarmee de plant de hemel bestormt. De zonnebloem is in ons land meestal een zielig alleenstaande bijzonderheid. In de zomer staat een vaas vol zonnebloemen artistiek. Kinderen en volwassenen hopen al jarenlang om de hoogste zonnebloem op te kweken. Dichter bij de grond bezien zijn de bloemen gewoon mooi om te zien.
 
De zonnebloem (Helianthus annuus) ontleent zijn naam aan de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de omvangrijke familie van de composieten (Compositae). Helianthus annuus is éénjarig. Daarnaast bestaan er van dit geslacht diverse overblijvende, vaste planten. De meeste soorten van het geslacht komen van nature voor op het Amerikaanse continent. Uit de zaden van de zonnebloem wordt de zonnebloemolie geperst.
 
Chrysanten
De chrysant heeft bij veel mensen een wat saai imago, maar toch is het één van de meest verkochte bloemen. Het is dan ook een bloem die zich heel goed laat verwerken in de meest uiteenlopende boeketten.
 
De naam van de bloem komt uit het Grieks: "chrusos" betekent goud en "anthemon" betekent bloem.
 
De bloem komt van oorsprong uit China en Japan. In deze landen stond de bloem in hoog aanzien. In China was de chrysant zelfs zo speciaal dat alleen edelen zich met de plant mochten bezighouden. De Chinese stad Chu-Hsien (chrysantenstad) is vernoemd naar de bloem.
 
In Japan kreeg de bloem het predikaat "nationale bloem". De troon van de vroegere Japanse keizers werden volledig met chrysanten bedekt, waardoor deze troon de naam Chrysantentroon kreeg. Door de bloem af te beelden met zestien stralen, gaven ze bovendien aan dat er sprake was van goddelijke macht. In Japan maar ook grote andere delen van Azië staat de chrysant symbool voor een lang en gelukkig leven. Pas in 1688 bracht Jacob Layn de chrysant naar ons land.
Bedrijfsboeketten 1
Trouwboeket 1
Trouwboeket 2
Bedrijfsboeketten 1
Bedrijfsboeketten 2
Bedrijfsboeketten 3
Bedrijfsboeketten 4
rood
wit
paars/roze
oranje
kleurig
blauw wit
bont
boomstam
roze
fleurig
wit met hout
wiel
in mand
schaal
in schaal
rouwhart
hortensiastuk
strelizia
wit
kleur
orchidee
rode rozen
roze
wit modern
rozen kistbedekking
wit hart
wit kistbedekking
Trouwboeket 1
Trouwboeket 2
blauw/wit
schattig
auto
eenvoud
linda en jeroen
close up
autobloemstuk
J&J
R&R
Bedrijfsboeketten 1
Bedrijfsboeketten 2
Bedrijfsboeketten 3
Bedrijfsboeketten 4
Bedrijfsboeketten 5
pasen
geel/pasen
roze
Sfeerdecoratie 1
Sfeerdecoratie 2
Sfeerdecoratie 3
Sfeerdecoratie 4
lente
Sfeerdecoratie 1
Sfeerdecoratie 2
Sfeerdecoratie 3
Sfeerdecoratie 4
Sfeerdecoratie 1
Sfeerdecoratie 2
Sfeerdecoratie 3
Sfeerdecoratie 4
Sfeerdecoratie 1
Sfeerdecoratie 2
Sfeerdecoratie 3
Sfeerdecoratie 4
allium
besjes
kerst1
kerst 2
kerst3
kersta
kerstb
kerstc
voorjaar
18 maart
schors
workshop 2016